Vegani s cigaretou

Vegani s cigaretou
Tento příspěvek není namířen proti lidem, kteří se z etických důvodů rozhodli pro veganství a v rámci kritického myšlení si uvědomují všechny přínosy ale i rizika veganského stravování a skutečnost, že nemusí být vhodné pro všechny. V naší knize i na přednáškách vyzýváme k bojkotu klecových vajec, doporučujeme preferovat lokální chovatele místo velkochovů a vysvětlujeme, že jsme teprve první generací lidí, která konzumuje maso každý den. A proto lze pro širokou veřejnost určitě obecně doporučit snížení konzumace masa a dalších živočišných výrobků, jako jsou uzeniny a fast-foody, a naopak zvýšit podíl rostlinné stravy.

To ale nemusí platit pro sportovce a u rostlinné i živočišné stravy vždy záleží na způsobu tepelné úpravy a stupni průmyslového zpracování, protože zdali je potravina živočišného či rostlinného původu neříká automaticky nic o tom, zdali je zdraví prospěšná. Stejně tak souhlasím s řadou etických cílů veganů (s některými absolutně ne) a vážím si toho, že jsme měli s Českou veganskou společností v listopadu 2020 veřejnou konstruktivní on-line debatu.

Tento rýpavý příspěvek je ale namířen proti nekritickým příznivcům veganské ideologie, kteří agresivně šíří lži a dezinformace o výživě člověka i zvířat, jako např. že naši nejbližší příbuzní (vyšší primáti jako šimpanzi) jsou vegani, že největší a nejsilnější zvířata na světě jsou vegani anebo že veganská strava je automaticky zdravější než smíšená (ani v jednom případě to není pravda). Někteří jdou ještě dále a veřejnost straší šířením takových lží, jako že „pití sklenice mléka denně zvyšuje riziko rakoviny prsu o 50 %“anebo dokonce nutí i své domácí mazlíčky (psi a kočky) do veganské stravy, což je v ČR považováno za týrání zvířat.

A pokud podobné nesmysly o vlivu veganské či naopak smíšené stravy na zdraví a životní prostředí šíří člověk, kteří kouří 2 krabičky cigaret denně a do veganské stravy „kvůli zdraví“ nutí i své děti, zatímco před nimi kouří v autě, považuji to za nesmírně hloupé a pokrytecké. Bohužel, kvůli „módě rostlinné stravy“ se s tím setkávám čím dál častěji.

Podrobný pohled na téma veganství, kde s úctou a respektem rozebíráme nejznámější mýty a nepravdy, které jsou produktem veganské ideologie, najdete na našem YouTube kanálu níže.

NADCHÁZEJÍCÍ: 
vzdělávací akce

V sobotu se také uskuteční on-line webinář pro vytrvalostní sportovce: