Je cvičení nebezpečné?

Je cvičení nebezpečné?
Nebezpečné není cvičit, ale necvičit. Pokud totiž pravidelně cvičíme, nemění se jen náš zevnějšek a tělesné složení, ale cvičení pozitivně ovlivňuje expresi našich genů, prevenci nemocí, plasticitu mozku, kognitivní schopnosti, náladu, zvládání stresu a celkově zvyšuje kvalitu našeho života. Uvolňují se endorfiny, které se podílejí na neurobiologické odpovědi na aerobní i anaerobní trénink.

Pravidelné cvičení navíc prokazatelně snižuje rizikové faktory kardiovaskulárních a metabolických onemocnění (infarkt, mrtvice, cukrovka 2. typu atd.), snižuje výskyt některých typů nádorů (např. rakoviny tlustého střeva a prsu), rozvoj osteoporózy, snižuje výskyt deprese a celkově zlepšuje psychický stav člověka. U osob s již existujícím onemocněním srdce a cév dokonce pravidelné cvičení oddaluje komplikace, prodlužuje život, snižuje výskyt infarktu a náhlé smrti a zlepšuje kvalitu života pacientů.

Řekněte to různým hejtrům, spolužákům, kolegům v práci nebo Vašim prarodičům, až se Vám budou příště smát a nechápavě kroutit hlavou, jak se můžete lopotit ve fitku kvůli postavě. Že je to podle nich přece ztráta času, že jste povrchní a nezajímá vás nic jiného než břišáky nebo biceps.

Při cvičení jde o mnohem víc než jen o bicepsy anebo hubnutí!

Pro zdraví je ideální kombinace nějaké formy pravidelného aerobního tréninku a zároveň i nějakého formy silového tréninku (posilování s činkami, železnými koulemi, crossfit, kruháče, workout, cvičení s vlastní hmotností a odporovými gumami apod.). Např. u mě je to kombinace horské turistiky, nordic walking a kulturistického tréninku s činkami 3xtýdně.

Vyberte si takové pohybové aktivity anebo jejich kombinaci, aby Vás to bavilo, bylo to pro Vás udržitelné V KONTEXTU Vašich pracovních a rodinných povinností a cvičili jste PRAVIDELNĚ!

NADCHÁZEJÍCÍ: 
vzdělávací akce

V sobotu se také uskuteční on-line webinář pro vytrvalostní sportovce: