Normalizace obezity

Normalizace obezity
Jsem moc rád, že se v posledních letech konečně upouští od nereálných symbolů krásy v médiích a v časopisech v podobě na kost vyhublých modelek s poruchami příjmu potravy. Také je skvělé, že dnes už snad úplně každý ví, že fitnessky s hlubokými břišáky (a hlubokými výstřihy) z Instagramu nemají takovou formu celý rok, do správné pozice před foťák se štelují hodinu a jejich fotky jsou prohnané všemi filtry a Photoshopem.

Nicméně, proč to v mainstreamu musí jít vždycky z extrému do extrému a dnes jsme svědky toho, jak se v rámci progresivních názorů v médiích i reklamách adoruje obezita? A v rámci hnutí #bodypositivity je z celosvětově závažného onemocnění dělán nový normál? Už na něj dokonce naskočily i některé influencerky, které ještě nedávno naváděly své sledující k drastickým dietám, aby je nyní naváděly k přejídání s tím, že hlavní je mít se ráda.

Nepochopte mě špatně. Je naprosto skvělé, že se dnes v médiích ukazuje, jak reálně vypadá „běžné“ ženské tělo i „běžné“ mužské tělo a že neexistuje žádný standard krásy. Někomu se líbí štíhlejší postava, jinému sportovní a další preferuje plnější tvary. Nicméně jedna věc je diverzita v rámci pásma normální hmotnosti, ev. nadváhy, ale něco jiného jsou extrémy na obou stranách spektra. Ať se Vám to líbí nebo ne, poruchy příjmu potravy u vyzáblých modelek i obezita u plus size modelek na straně druhé, jsou vážná onemocnění.

Jenže na rozdíl od extrémů „zlatá střední cesta“ nepřinese takovou pozornost a sledovanost, že?

Urážky a zesměšňování obézních #fatshaming jsou jednoznačně špatné, nevedou k pozitivním změnám životního stylu obézních a naopak můžou prohlubovat přejídání a snižovat šanci na zhubnutí. Ale nedělejme z obezity něco normálního, je to závažné metabolické onemocnění, které je dle WHO přímo zodpovědné za velmi vysoký podíl všech případů cukrovky, hypertenze, infarktů, mrtvice, nádorových onemocnění, invalidity atd.

Podrobnější informace najdete v našem nedávném článku imv.cz/normalizace-obezity

NADCHÁZEJÍCÍ: 
vzdělávací akce

V sobotu se také uskuteční on-line webinář pro vytrvalostní sportovce: