Funguje kreatin?

Funguje kreatin?
Minulý týden jsem pátral po tom, proč se v posledních měsících najednou setkávám s tím, že někteří lidé hejtují kreatin a označují ho za zbytečný suplement, když se jedná o jeden z vůbec nejsilnějších legálních doplňků ve sportovní výživě, jehož účinky jsou dobře podložené stovkami vědeckých studií a hlavně miliony sportovců po celém světě. Díky Vašim zprávám jsem dopátral zdroj této dezinformace a zkusím Vám celou problematiku stručně přiblížit.

Jestliže někdo argumentuje tím, že kreatin je zbytečné suplementovat, PROTOŽE ho v dostatečném množství přijímáme v mase, a zároveň Vám ale doporučuje užívat BCAA, je to buď neznalost anebo cílená snaha překroutit fakta a prodat Vám BCAA přes slevový kód.

Když se totiž podíváme na obsah kreatinu a BCAA v typickém fitness jídelníčku s obsahem cca 150 - 200 g bílkovin za den, který je založený na konzumaci masa, vajec, mléčných výrobků (tvaroh, skyr) a syrovátkového proteinu, zjistíme, že obsah kreatinu se pohybuje v rozmezí jen cca 1-2 g, zatímco obsah BCAA v jídelníčku je cca 30-40 g za den.

Pokud tedy užíváme ve formě suplementu obvyklou dávku 10 g kreatinu denně, zvýšíme tím příjem kreatinu o dalších 500-1000 %, zatímco suplementace 10 g BCAA nám zvýší denní příjem BCAA jen o dalších cca 25-33 %. Díky suplementaci jsme tak schopní jednoduše přijmout řádově vyšší množství kreatinu, které má výrazně vyšší biologické účinky na zvýšení sportovního výkonu, síly a svalové hmoty, než kdybychom kreatin přijímali pouze v jídelníčku.

Stejně jako u dalších suplementů ale platí, že je mezi námi malé % lidí, kteří na suplementaci kreatinu reagovat nebudou (tzv. non-responders). Jsou to lidé, kteří vyhráli „genetickou loterii“ a přirozeně mají velmi vysoké zásoby kreatinu ve svalech.

Více o tom, jaké suplementy jsou nejefektivnější pro zvýšení sportovního výkonu, růst svalů a síly včetně dávkování a synergických kombinací, v naší komplexní publikaci SUPLEMENTUJ EFEKTIVNĚ anebo na našem webináři Dosáhni naturálního MAXIMA - výživa a suplementace.

Všimli jste si toho, jak v poslední době někteří influenceři a někteří lidé na sociálních sítích hejtují naprosto hloupě kreatin a říkají:

"Kreatin je úplně zbytečný suplement.“
"Kreatin může doporučit jen amatér!"
"Kreatin je obyčejný zadržovač vody v těle, nic jiného neumí."

Kreatin je přitom jeden z nejefektivnějších a nejsilnějších legálních suplementů v kulturistice, fitness a silových sportech a jeho účinky jsou za bezmála 30 let používání ve sportovní výživě ověřené více než 1000 vědeckých studií a také miliony sportovců po celém světě!

O kreatinu jsme proto natočili 46 minut dlouhé video, kde jsme do hloubky rozebrali tyto otázky:

  • mechanismy účinku kreatinu na zvýšení sportovního výkonu
  • vliv kreatinu na svalovou hypertrofii (růst svalové hmoty)
  • vliv kreatinu na zvýšení síly
  • méně známé benefity kreatinu (prevence zranění, zrychlení regenerace)
  • bezpečnost kreatinu a vedlejší účinky
  • funguje kreatin každému?
  • snižuje se vlastní produkce kreatinu při suplementaci?
  • vhodné dávkování kreatinu a nasycovací fáze vs. konstantní dávkování
  • jaká je nejlepší forma kreatinu?
  • vadí současná konzumace kreatinu a kofeinu?
  • kombinace s dalšími suplementy pro dosažení synergického efektu

✅ Celé video najdete na našem YouTube!

NADCHÁZEJÍCÍ: 
vzdělávací akce

V sobotu se také uskuteční on-line webinář pro vytrvalostní sportovce: