Body shaming ve fitness

Body shaming ve fitness
Zastavme bodyshaming svalnatých! Je neuvěřitelné, že ani v roce 2021 neřeší média velice palčivou otázku stigmatizace svalnatých lidí ve společnosti. Přitom téměř každý z nás, kdo zvedá činky a má o trochu více svalů než herci ze seriálu Ulice, se setkal s hrubými urážkami a zesměšňováním v souvislosti se svojí postavou.

Veřejnost totiž svalnatého člověka často vnímá jako méně inteligentního, narcistního, nasypaného, který se akorát pozoruje celý den v zrcadle a sebevědomí má založené jen na tom, kolik zvedne v posilovně a jakou má formu. Tyto ošklivé předsudky musí skončit! Svalnatí lidé jsou inteligentní a erudovaní v řadě oborů, jako je např. chemie, farmacie anebo legislativa prodeje SARMs. Stejně tak doping svalnatých je jen pomluva, údajně existuje řada špičkových naturálů a prý je zachytily fotopasti v hloubi amazonských pralesů.

Ale teď vážně. Přestože je text výše samozřejmě recese, se stigmatizací svalnatých se denně setkává prakticky každý člověk, který cvičí. Předsudky a hrubé urážky kvůli svalnaté postavě zažívám téměř v každé internetové diskusi, kde se k něčemu vyjádřím, narážky na moji postavu jsem zažil mnohokrát od spolužáků, kolegů v bývalé práci, rodiny a dokonce i od učitelů na gymnáziu.

Když mi bylo 18 a ještě jsem byl naturál, přihlásil jsem se během hodiny, zda si můžu odskočit. Učitel fyziky před celou třídou řekl „jdeš si na záchod píchat injekce?“. Ve stejném roce jsem se umístil jako mistr ČR v anketě Sportovec roku Karlovarského kraje a když jsem si šel na galavečeru převzít na pódium cenu jako 18letý kluk s trémou, otázka moderátora před celým sálem lidí byla jediná: „Berete?“ Upřímně, tyto dva zážitky a neustálé narážky okolí na to, že mám „napíchaný svaly“, mě v 18 letech finálně utvrdily v tom anabolika pak skutečně vyzkoušet.

Samozřejmě, že dnes se většina z nás těmto urážkám jen zasměje, ale kladu si otázku, proč se v rámci hnutí bodypositivity tak asymetricky varuje jen před nebezpečím fatshaming, ale všeobecně se ve společnosti stále toleruje masivně rozšířený musleshaming. A často se ho dopouští přesně ti, kteří tak rádi poučují druhé o tom, co je a co není v dnešní době korektní a že nemáme mít předsudky. Komentář paní v infografice totiž není vymyšlený, ale je to moje vlastní osobní zkušenost, kterou jsem zažil už mnohokrát.

NADCHÁZEJÍCÍ: 
vzdělávací akce

V sobotu se také uskuteční on-line webinář pro vytrvalostní sportovce: