Přínosy chůze

Přínosy chůze
Jednou z nejvíce opomíjených pohybových aktivit ve světě fitness a hubnutí je chůze. Například v průběhu zimního lockdownu se hodně lidí vymlouvalo, že nemohou začít se zdravým životním stylem a pravidelným pohybem, protože jsou přece zavřená fitness centra a sportoviště, a úplně zapomněli, že nejjednodušší způsob je začít více chodit. Nepotřebujete k tomu žádné instrukce ani speciální vybavení a můžete s tím začít hned teď a vyrazit na procházku anebo na výlet do přírody.

Benefitů pravidelné chůze je samozřejmě mnoho - je to výborná aerobní aktivita, kterou navýšíte spalování tuků a energetický výdej (NEAT), a zároveň skvělá forma kardia pro posílení Vašeho srdce, a to zejména pokud Vás nebaví běh nebo cyklistika anebo jste na běh příliš těžcí. Chůze má také pozitivní vliv na nespavost, zvládání stresu, léčbu úzkosti, depresí a zlepšení kognitivních funkcí.

Jinými slovy, při chůzi v přírodě si velmi pravděpodobně velmi dobře „vyčistíte hlavu“ a budete více kreativní. Nemluvě samozřejmě o celé řadě dalších zdravotních benefitů, jako je zvýšení inzulínové senzitivity tkání, podpora střevní peristaltiky a zkrátka prevence kardiovaskulárních, metabolických i nádorových onemocnění.

Kdybyste mi v mládí jako závodníkovi v kulturistice řekli, že bych měl více chodit, tak bych se Vám ale vysmál, protože chůzí přece spálím svaly. Dnes naštěstí dobře vím, že je to nesmysl. Osobně preferuji #nordicwalking, protože chůze s hůlkami je skvělý způsob, jak zapojit svaly horní poloviny těla do pohybu vpřed a přirovnání „posilovna za pochodu“ sedí. Zároveň jsou NW hůlky pro silové sportovce s vyšší hmotností (stejně jako pro obézní) výborné v tom, že Vám při chůzi odlehčují bederní páteř a velké nosné klouby jako kyčle, kolena a kotníky a zároveň uvolňují svalové napětí v zádech, ramenou a trapézech, čímž pomáhají zmírnit bolesti hlavy a zad.

Pravidelná chůze v přírodě je pro mě zkrátka nejlepší forma meditace a přirozeného pohybu! Tak kam vyrazíte o víkendu na výlet?

NADCHÁZEJÍCÍ: 
vzdělávací akce

V sobotu se také uskuteční on-line webinář pro vytrvalostní sportovce: